Går det att få slut på de eviga krigen?

Donald Trump har ifrågasatt det förnuftiga i att sända militära styrkor över hela världen för att försöka styra den politiska utvecklingen. Det finns många problem i USA som borde åtgärdas, anser han. Kriminella gäng sätter skräck i många områden och infrastrukturen skulle behöva en storsatsning. Varför inte sätta in resurserna där istället?

Det verkar inte lätt ens för en amerikan att svara på den här frågan. På ett sätt handlar det ju om nationell prestige. Man måste komma ihåg att det är ytterst få kongressledamöter som har anhöriga i aktiv tjänst. Är det därför de inte tvekar att skicka iväg soldater till fjärran land? säger en del krigsmotståndare.

När jag skriver den här bloggen så har jag precis flyttat till en ny adress på Majorna i Göteborg. Jag hade fin hjälp av flyttfirma i Göteborg för att få flytten genomförd. Både flyttstädning och magasinering ingick i priset. Det går dessutom bra att söka rotavdrag för kostnaden.

Det verkar finnas ett väljarstöd för ett tillbakadragande. Tulsi Gabbard som är en demokratisk kongressledamot för Hawaii, är veteran från Irak-kriget och ställde upp som kandidat i det demokratiska primärvalet på en fredsplattform. Men politik är aldrig enkelt, det vet alla som läser den här bloggen. Betyder inte ett tillbakadragande att man istället låter andra makter flytta fram positionerna? säger en del.

Geopolitik har styrt världen i 100-tals år, och så kommer det var för evigt, anser en del. Enligt filosofen Hobbes så ligger det i människans natur att alltid befinna sig i konflikt med omgivningen. President Ike Eisenhower varnade på 1960-talet för det militära industrikomplexet som ville fylla orderböckerna genom att försäkra sig om en utrikespolitik som alltid skapade nya konfliktområden.