Allmänt om politik

En förkylning har slagit käftarna i mig och det känns därför extra lätt att vara cynisk kring stort och smått. Den här bloggen handlar som bekant om stort och smått. Politik handlar om stort och smått – men mestadels om stort.

Det finns många idag som menar att samhället står inför utmaningar av en storleksordning som aldrig tidigare skådats. Lika många finns det som menar att det inte finns några politiker bland våra folkvalda som står redo att möta dessa utmaningar. Ett tänkbart skäl till att det förhåller sig så är att samhället av idag är betydligt mer komplext än vad det någonsin varit tidigare.

Om du tänker på det så är vår specialisering enorm idag. Det går att utbilda sig till tusentals olika saker och det går att leva i samhället med miljontals olika roller. Varenda människa spelar sin specifika roll. Ett problem med detta är att vi är väldigt få människor som har något slags övergripande blick över vad som pågår. Alla lever i sitt lilla hörn av verkligheten och vissa hörn är drabbade av problem i högre utsträckning än andra.

Tanken är förstås att de som ägnar sig åt politik i någon mån ska ha möjligheten att skaffa sig en överblick, att se hur de olika komplexa bitarna i samhället samverkar. Tyvärr kan det nog vara så att politikerna lever i samma typ av verklighet som alla andra, avskärmade från de större sammanhangen. Berörda av problem som specifikt berör deras klass och så vidare. Hur löser vi detta?