Tankar om samhälle: landet och stan

Det talas mycket i media om polariseringen mellan landsbygd och stad. Behöver denna polarisering uppstå, eller har staden och landsbygden mer att vinna på att samarbeta?

Livet på landet och i stan

På många sätt skiljer sig livet på landet och livet i en storstad inte så mycket åt: oavsett var du bor behöver du försörja dig, äta, sova samt ha familj och vänner. Vare sig du bor i en lägenhet eller på en gård kommer du att vilja ta hand om ditt hem, renovera, tapetsera och möblera din bostad på ett sätt som du trivs med. Ett enkelt knep att ge ditt hem det lilla extra, pricken över i:et, är att köpa snygga och personliga handtag och knoppar till skåp och lådor. Du hittar handtag och knoppar till IKEA, Marbodal, Kvik, Ballingslöv och många andra. hos baratandtag.se! Ett smart sätt att ge hemmet ett ansiktslyftning, vare sig du bor på landet eller i stan.

De som är uppvuxna på landet eller i stan tror ofta att skillnaden är större än vad den är – vilket inte är bra för samhället i stort då det skapar en polarisering. I verkligheten hör stad och landsbygd ihop. Att leva på landet är ofta mer “praktiskt”, vilket också gäller om du har eget hus i ett villakvarter. Eget hus och trädgård innebär mycket arbete och även ett större egenansvar, än om du bor i en bostadsrätt eller lägenhet och kan ringa en vaktmästare när något går sönder. Samtidigt gör ofta media och okunniga människor upp en bild av “den andra” på ett sätt som inte gynnar samhället i stort.

Kombinationen

Många framgångsrika människor kombinerar land och stad. Om du har ett företag vet du att du måste producera varor eller tjänster. Dina varor kommer ursprungligen från naturen, vare sig det handlar om kläder, skor eller mat. Plast är till exempel en oljeprodukt. Allt vi äter kommer också från landsbygden och om vi vill kunna äta närproducerade varor måste bönderna på den svenska landsbygden ha ett bra samarbete med företag i stan. Allt hänger ihop!

Globaliseringen

Industrialiseringen har medfört en urbanisering, d.v.s. att folk flyttar från landet till staden. Globaliseringen har både medfört en urbanisering, men också att vissa väljer att bo kvar på landet. Genom internet och bra kommunikationer finns det många företagare som kan ha kontoret i en by utanför Borlänge, samtidigt som de har kunder i London.

Bo på landet

Om du vill bo kvar ute på landet bör du skaffa dig en bra utbildning. Du kommer kunna ge mer till din hembygd om du bor i stan i ett par år, än om du bara stannar i hemsamhället eller andra mindre samhällen. Du bör också undersöka möjligheterna att arbeta online på ett eller annat sätt – i alla fall som en extra inkomst. Om du är ingenjör, it-tekniker eller vill jobba med kundtjänst kan du arbeta hemifrån på distans. Det är många som kombinerar hemarbete på landet, med ett par dagar i veckan på kontoret i stan.