Klimathetsen

Jag kan inte undgå att känna mig förvirrad över det här med klimatet. Det pratas på olika håll om hur farligt det är och på andra håll sägs det att det är en helt naturlig process som har hänt flera gånger under planetens tidigare historia. Det ska sparas in på det och det, minska utsläppen av det och det och temperaturökningen måste stoppas genom att sluta använda plastkassar och sugrör.

Grön el

Grön el har funnits under många år, och det är ju el som ska vara bättre för miljön och komma ifrån förnyelsebara energikällor. Det låter klart mycket bättre än kolkraftverk eller stora öppna torvmossar som bryter upp landskapet. Vatten och vind rör ju alltid på sig, så det skapas alltid ny energi, och samma sak med solen. Det kan kännas lite bättre som elkonsument om man inte bidrar till allmän nedskräpning i form av utsläpp och sotflagor genom kolkraft och det handlar också om att spara lite på elen vi använder. Det bästa är ju om den el vi använder är grön och så miljövänlig som det bara går. Eller som Tibber säger; den grönaste elen är den du inte förbrukar. Är du på jakt efter ett grönt alternativ till elen så kolla in Tibber och försäkra dig om att den el du betalar för är grön, och till lägsta möjliga pris.

Klimatet

Det finns mängder att läsa om klimathotet och det är ju svårt att veta vad som är sant eller inte när rapporter publiceras med falska underskrifter och med namn som Dumbledore och Musse Pigg. En sak är säker i alla fall, och det är att även om klimatförändringen i sig kanske är helt naturlig så innebär det ett reellt hot mot mänskligheten. Extremväder som skapar översvämningar har också förekommit i alla tider, även för miljoner år sedan, men då fanns inte bräckliga människor bosatta på mark i havsnivå eller i ömtåliga hus.

Förändra från grunden

Självklart tycker jag att det ska sparas på naturtillgångarna och att jordens resurser borde fördelas bättre, men jag tror inte det hjälper att betala 5 kronor för en plastpåse i mataffären eller förbjuda sugrör i plast. Jag tror att de rika människorna kommer att fortsätta konsumera långt över sin kvot oavsett vilket, och att de fattiga kommer att drabbas hårdare, precis som vanligt. Det som måste förändras är nog att skapa hållbar produktion samtidigt som närproducerat och i större grad hemproducerat behöver få en större plats.

Den där stressen som finns måste minskas. Vad gör det om det tar 10 minuter längre tid att resa Stockholm – Malmö med tåg om man slipper gräva upp mer än halva rälsen och ersätta den, bygga fler spår och ta ännu mer ifrån naturen? Jag ifrågasätter varför allting måste gå så snabbt. Några minuter hit och dit spelar ingen roll i det stora hela. Klockan tickar ändå, men måste vi hetsa upp oss så mycket över det? Vi glömmer bort att andas och blir allt mer materiella. Det är nog det beteendet som måste bytas för att i grund och botten kunna spara på jordens resurser.