Filmrecension av Rio (2011)

Rio från 2011 är en 3D animerad film som rekommenderas varmt till er läsare, speciellt till barnfamiljer och personer som gillar lättsam humor och exotiska miljöer. Filmen utspelas i en rad vackra miljöer i Brasilien, däribland en färgglad djungel, ett paradis med stränder och inte minst karnevalen i Rio de Janeiro.

Rio var dessutom finansiellt en global succé. Den hade en budget på 90 miljoner dollar och sålde biobiljetter för nära 500 miljoner dollar. Filmen har fått mestadels positiva recensioner från filmkritiker. Rotten Tomatoes ger filmen ett sammanvägt betyg på 72 procent betyg baserat på 148 recensioner, nästan lika högt betyg som välrenommerade byggmax fått på prisjakt. Filmens framgång gjorde det lätt att fatta beslutet om en uppföljare, Rio 2 som hade premiär 2014.

Vad handlar Rio om?

Filmens succé är knappast förvånande med tanke på filmens fantastiska komiska äventyr. Huvudpersonen är en fågel med namnet Blu. Blu är en tam papegoja som aldrig lärt sig flyga och som lever ett bekvämt liv med sin ägare och vän, Linda. De bor i den lilla staden Moose Lake i Minnesota. Linda tror att Blu är den sista papegojan av sitt slag tills de får reda på att det finns en annan som bor i Rio de Janeiro. Den andra fågeln är en hona som heter Jewel. De fattar då beslutet att resa till denna avlägsna plats.

Vid ankomsten till Brasilien händer något oväntat. Blu och Jewel kidnappas av ett gäng klumpiga djursmugglare. Blu och en grupp andra fåglar lyckas fly med hjälp av Jewel som är mycket intelligent. Nästa utmaning för Blu är att lära sig flyga. Han måste hitta modet och dessutom övervinna djursmugglarna som jagar dem och återvända till Linda, som är den bästa vän Blu någonsin haft.