En bättre privatekonomi

Många svenskar kämpar idag med att få varje månad att gå ihop ekonomiskt. Många gånger handlar det om dålig ekonomisk planering. Man har helt enkelt spenderat mer pengar än man haft tillgång till. Här kommer några tips på hur man enkelt kommer till en bättre ekonomisk utsikt i sitt privatliv.

Få ordning på grunderna

Det första man bör göra är att få ordning på själva grunden i sin privatekonomi. Ett enkelt sätt är att använda papper och penna, och där skriva ut alla fasta utgifter. Detta är utgifter som återkommer varje månad. Har man exempelvis elräkningar eller försäkringar som kommer var tredje månad, räknar man ut månadspriset för dem. Slutsumman man får ihop är den summa pengar man måste tjäna in varje månad. Redan här kan man se efter vad som går att stryka. Förmodligen kommer pengarna man lägger ut för sin bil att sticka ut rejält, så det kan löna sig att snabbt börja leta efter billiga begagnade bilar som kan göra månadskalkylen trevligare.

Kreditkostnader

En annan stor bov i budgetkalkylen kommer säkerligen vara kostnader för kreditkort eller andra små lån. Ofta äter räntor upp en stor summa pengar varje månad. Därför bör man göra allt man kan för att snabbt betala av dessa dyra lån. Det finns flera sätt att gå till väga, men vanligen brukar man fokusera på det lån med högst ränta först och betala minimum på de övriga. Att enbart betala ränta på ett lån brukar sällan vara en god idé. Att amortera av sina lån snabbt är vanligen ett av det bästa sätten att få en bra privatekonomi i slutänden. För att få pengar över varje månad till extra amorteringar bör man först se vilka fasta månadsbetalningar man kan strypa och lämna bort. Det kan exempelvis handla om prenumerationer eller andra avtal som man helt enkelt avslutar tills man är skuldfri. Här nedan kommer andra tips för att snabbt få ihop pengar varje månad, vilka man bör använda för att amortera av sina dyra lån.

  • Det kan löna sig att hitta en billigare elleverantör. Man bör dock se över vad som ingår och att månadskostnaden faktiskt blir billigare. Det brukar gå väldigt smidigt att byta elleverantör.
  • Man bör se över sina försäkringar och se om något annat försäkringsbolag kan erbjuda en bättre deal.
  • Man bör överväga att undvika både lunchrestauranger och kaféer för ett år, eller tills de värsta skulderna är betalda. Genom att äta medhavd lunch på jobbet och undvika dyra kafébesök går det att spara massor av pengar.
  • Fram tills skulden är betald bör man semestra på hemmaplan och välja gratisaktiviteter.
  • Ett dyrt gymkort kan fram tills skulderna är betalda bytas ut mot kostnadsfri träning. Löpning är gratis och det finns flera kommunala utomhusgym som kan agera ett bra alternativ tills man är skuldfri. Ett gymkort som kostar 500 kr i månaden kan istället bli en bra extraamortering för ett dyrt snabblån.