Politiska trianguleringar

Så har tiden kommit i bloggen till att skriva lite om grundläggande politiska begrepp, närmare bestämt ett fenomen som kallas för trianguleringar. Det kommer också handla lite om mitt vardagsliv det senaste.

En politisk triangulering är en metod som används av strategiskt slipade politiker i syfte att vinna väljare från en motståndarsida. Tanken är helt enkelt att man försöker hitta en tredje politisk position, ifråga om sakfrågor, som befinner sig mellan den som företräds av den egna sidan och den som företräds av motståndaren. På så vis är alltså tanken att du ska lyckas övertyga väljare som står och väger mellan att rösta på ditt alternativ och motståndarsidan att rösta på just din sida.

Termen myntades i samband med Bill Clintons kampanj för att bli omvald till USAs president år 1996. I det valet hade Clinton antagit ett flertal positioner som låg helt i linje med de demokraterna traditionellt höll samtidigt som de också på ett antal avgörande punkter förespråkade hållningar som stämde väl överens med vad republikaner klassiskt stod för. På så sätt lyckades de alltså vinna över väljare som annars skulle röstat på republikanerna.

I Sverige ligger det nära till hands att tänka på Moderaterna under Fredrik Reinfeldt. De lyckades med några få smarta justeringar sno ett stort antal väljare från Socialdemokraterna. Vem minns inte nyckelfrasen “det nya arbetarpartiet”? Det ska dock sägas att trianguleringar anses mycket svårare att genomföra i ett politiskt system som Sveriges som har fler partier än två. Trianguleringar kan dock sägas användas ganska ofta. Partier tar ju över talepunkter från varandra ofta, om de är framgångsrika och kan tänkas vinna nya väljare vill säga.

I mitt privatliv har det mesta kretsat kring ett fönsterbyte i lägenheten. Min lägenhet ska nämligen få fönster med 3 glas istället för 2. En av fördelarna med det är förstås att lägenheten kommer att hålla värmen bättre i framtiden (lägre elräkningar, hurra!). Det besvärliga har varit att det har varit nödvändigt med ideliga ombokningar. Först gick det inte för att jag skulle jobba, sen gick det inte för att byggbolaget stötte på problem o.s.v. Nu verkar det dock som att det äntligen kommer att bli av. Skönt inte minst att slippa det här strulandet med ständiga telefonsamtal fram och tillbaka för att boka nya tider.

Ha det bra tills nästa gång.