♥ Mod att vara sårbar ♥

Fick denna bok från en kär vän på posten för en tid sedan. Det lustiga var att jag då, bara några dagar tidigare, hade kommit i kontakt med namnet på författaren för första gången via en annan person som tipsade om just denna bok: Mod att vara sårbar.

Den handlar om livet och det mod som krävs för att vara sårbar. Författaren Brené Brown vill vända på perspektivet och få oss att se sårbarhet som en styrka istället för en svaghet. Det är så många som kämpar idag. Som visar upp en självsäker fasad med kontroll och styrka men som egentligen känner osäkerhet, otillräcklighet och utsatthet men… hur ofta pratar vi om den osäkerheten, otillräckligheten och utsattheten i jämförelse med hur ofta vi pratar om framgångarna i livet?

Utdrag ur boken:
”För mig och många andra är dagens första tanke: ”Nu fick jag inte tillräckligt med sömn.” Nästa tanke blir: ”Tiden räcker inte till.” Oavsett om det är sant eller inte börjar vi automatiskt tänka sådana tankar, utan att komma på tanken att ifrågasätta eller granska dem. Vi ägnar större delen av vår tid och vårt liv åt att höra om, berätta om, beklaga oss över eller oroa oss för allt som vi inte får tillräckligt av. Redan innan vi stiger ur sängen på morgonen är vi otillräckliga, ligger efter, saknar något, håller på att förlora. Och när vi väl går och lägger oss på kvällen snabbspolar hjärnan sin litania om allt som vi saknar. Detta inre bristtillstånd, denna otillräcklighetens livssyn, är det som döljer sig i vår avundsjuka och missunnsamhet, vår girighet, våra fördomar och våra invändningar mot livet…
–> Problemet är att inget någonsin är nog. Otillräckligheten frodas i en kultur där alla är överdrivet medvetna om vad det råder brist på. Vi upplever det som om allt saknas eller är begränsat; allt från trygghet och kärlek till pengar och tillgångar. Vi ägnar hutlöst mycket tid åt att räkna ut hur mycket vi har och vill ha och inte har, och hur mycket alla andra har och behöver och vill ha.
Det som gör detta ständiga värderande och jämförande så destruktivt är att vi ofta jämför våra liv, våra äktenskap, våra familjer och våra sociala sammanhang med ouppnåeliga, av medierna understödda bilder av något perfekt- eller att vi håller upp vår verklighet mot vår egen påhittade skildring av hur bra det går för någon annan.”

Så mycket klokskap!

Brenés Ted Talk på ämnet sårbarhet är ett av de mest sedda och delade någonsin. Det visar ju vilket uppdämt behov det finns av att se och diskutera detta ämne.

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s