♥ Kompensatoriskt beteende ♥

Jag fick en ”aha”-upplevelse häromveckan som handlade om mig och mitt beteende.

Jag har alltid varit en person som många sökt sig till när de behöver prata. Jag tycker det är en av de finaste gåvorna att få; förtroendet. Jag vet att många pratar om saker med mig som de inte pratar med någon annan om och det gör mig varm inombords; att jag får vara den personen i deras liv.

När jag var yngre kunde jag uppleva det här som problematiskt då jag hade människor i min omgivning som bara hörde av sig till mig då de hade problem och aldrig annars. Då kunde jag ofta känna att ”Hallå! Det går att ha roligt med mig också” eller ”Jag kan faktiskt vara galen och party jag med”.
Jag kände ofta med dessa personer att andra fick ta del av allt det roliga och jag det tunga vilket ledde till att jag kände mig både utnyttjad och missförstådd.

I vissa sammanhang, situationer och sällskap har jag som vuxen märkt att jag tar på mig en roll att vara den som underhåller. Jag sätter ett ”måste” på mig själv att vara rolig, intressant, smart, klok, drivande och insåg häromveckan att det förmodligen kommer ifrån mina tidigare upplevelser att bara få ta del av det ”tunga” om jag inte är rolig, intressant, smart, klok eller drivande nog. Det har blivit ett kompensatoriskt beteende hos mig i vissa sammanhang för att bli gillad/få vara med och inte riskera att hamna utanför allt det roliga.

Det här blev en aha-upplevelse för mig då jag haft insikt i mitt beteende länge men inte förrän nu förstått varför jag håller på som jag gör eller var det kommer ifrån. Jag tycker det är så intressant hur vi skapar våra egna livsregler utifrån upplevelser och erfarenheter och går genom livet med dem utan att ifrågasätta eller reflektera över våra beteenden. Det är ingen annan än jag själv som har satt detta ”måste” på mig men det har fötts utifrån hur jag tror att jag måste vara för att ”få vara med”.

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s