♥ Minimalism och impulsivt shoppande ♥

minimalism netfllix
Såg dokumentärfilmen Minimalism på Netflix för några helger sedan och kände att jag kunde relatera på så vis att jag är så trött på alla prylar som vi har liggandes hemma i högar som aldrig används. Lådor och skåp i köket, lådor och skåp i badrummen, förvaringskorgar i olika rum, tjejernas rum, leksakskorg i vardagsrummet, förråd och garderober. Det är verkligen grejer överallt som bara… ligger.

Jag kommer in i perioder när jag rensar och slänger mycket men av någon konstig anledning tycker jag alltid att lådor, skåp, korgar och förråd på ett märkligt sätt fylls på utan att man för den sakens skull köper särskilt mycket. Jag ska erkänna att jag är bra på att rensa bort men tycker det är tråkigt att åka iväg med allt sen.

Tycker killarna bakom filmen Minimalism, Joshua och Ryan, har vettiga synpunkter kring det här med minimalism. Det handlar inte om ett förbud kring att spendera utan mer en eftertanke kring vad man faktiskt använder. Det vill säga att ha en ”buy less, choose well”-inställning.

Personligen älskar jag fina, ombonade, miljöer och det kräver såklart sina prylar. Jag vill ha ett mysigt hem som känns personligt och välkomnande, inte stelt och kallt men det betyder ju inte att jag behöver handla en massa krafs utan istället försöka satsa på sådant som jag verkligen älskar (och använder!) samt har kvalité. Jag övar på det här och har absolut blivit bättre men kan utveckla det ytterligare. Vissa saker som blommor, kuddar, filtar/plädar, ljusstakar, ljuslyktor och annat ”piff” kommer jag nog aldrig sluta köpa eller älska. Jag kommer aldrig att leva en minimalistisk livsstil men däremot känner jag att jag kan plocka vissa delar från grundtanken med det.
Jag har en stark tro på att fler prylar varken gör från eller till, ibland kan det nog vara så att vi blir mer olyckliga av mer ägande/mer prylar eftersom det bara tillfredsställer ett behov (som förmodligen beror på något annat än lust efter att shoppa) en kort stund.

Så, förutom att rensa ut/bort sådant som aldrig används i hemmet kommer här några tips på vägen för att komma ifrån tanklös shopping:

Prioritera 
Förstå vad du värdesätter i livet och fokusera på det du prioriterar. Det gör det mycket enklare att begränsa utgifter och ta kontroll över dina pengar. Att handla nya saker eller äga för mycket står ofta i vägen för vad man verkligen vill ha (exempelvis mer utrymme, mer tid, mer pengar eller andra möjligheter). Kanske vill du resa mer? Uppgradera ditt hem eller börja spara i aktier/fonder? Tänk på hur du spenderar idag och hur det påverkar dina prioriteringar framöver. Innan du gör nästa inköp så ställ frågan: Behöver jag det här?

Hitta din stil
Värdet av att hitta sin stil är dubbelt; det ger möjlighet att kunna vara selektiv både till hemmet och med vad du har på dig. Att hitta din stil gör att du kan välja bort sådant som inte passar in och därmed välja att inte spendera pengar på onödiga saker.

Lär känna dina ”triggers”
Att shoppa är ofta knutet till en känslomässig upplevelse. Vi uppmanas att handla för olika typer av skäl. Det kan vara låg självkänsla, tristess, sorg, glädje eller för att fira något.  Att veta vilka dina triggers är lägger en bra grund till att förhindra onödiga inköp. Sociala medier, bloggar och tidningar kan vara en trigger eftersom de ofta är först med de senaste trenderna och ”det här måste du ha”-budskap. Triggers ser olika ut så lär känna din/dina och undvika att hamna i de situationer som utlöser dem.

Skriv en önskelista
En bra sak att göra för att komma ifrån tanklös shopping och onödiga utgifter är att skriva en önskelista. Den kan sedan fungera som en ”go to” när du funderar på att köpa något. När du känner att du är sugen på att shoppa så läs din lista som en påminnelse för att förhindra impulsköp.
best-shopping-in-Bucharest (1)
Bild från google.

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s