♥ Endivesalladsblad med… ♥

Den här rätten komponerade jag ihop för en tid sedan och har sedan dess sagt till H att om jag var tvungen att välja en rätt innan jag dör så skulle det vara denna (Ok. Pappas potatisgratäng, råraka, skagen, popcorn, tryffelsalami och en middag på Miss Voon också kanske)- men hursomhelst: Den är otroligt god!- och passar utmärkt till en fördrink på en middag med vänner eller en fredag, lördag hemma. Lite förberedelsetid med 1-2-3-lag, laxen och hackandet men när det väl är klart så går det snabbt att få ihop allt.

Det här behöver du (räcker till 4-6 personer om du har den som en förrätt eller fördrinks-snacks)

Laxen
♣ 4 dl laxkuber (skär i små kuber)
♣ 3 msk vallmofrön
♣ 3 msk sesamfrön
♣ 1 tsk citronjuice
♣ Salt efter smak

Picklad fänkål och rädisa
♣ 1 fänkål
♣ 6 rädisor
♣ 3 dl vatten
♣ 2 dl socker
♣ 1 dl fänkål

Pepparrotsmajonnäs (min favorit till lax)
♣ 5 msk majonnäs
♣ 1 tsk sushi soya (den som är väldigt rinnig)
♣ 1/3 pressad vitlök
♣ 2-3 msk vatten. Syftet med vattnet är att göra såsen mer rinnig så ta så mycket som det behövs)
♣ 1 tsk citronjuice
♣ Salt

Andra ingredienser
♣ Endivesalladsblad
♣ Äpple- finhackad i småkuber
♣ Färsk dill
♣ Citronskivor till servering

Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader

Hacka fänkål och rädisor i tunna skivor. Om du vill kan du lämna det tjocka partierna i mitten från fänkålen. Koka upp vatten, socker och vinäger på svag värme tills sockerkristallerna löst sig. Häll över fänkålen och rädisorna i 1-2-3-lagen och låt stå till servering.

Lägg laxbitarna på en plåt med bakplåtspapper och ställ i ugnen tills de är genomstekta, det tar cirka 10 minuter. Ta ut plåten och låt laxen svalna något. Smaksätt sedan med citronjuice, salt och använd 2 dl av laxen till att rulla i sesamfrön och 2 dl i vallmofrön.

Under tiden laxen är i ugnen kan du göra såsen. Blanda alla ingredienser. Smaka av med vitlök så det inte blir för stark vitlökssmak (1/3 kan vara mycket om det är en stor vitlöksklyfta).

Hacka äpple i småkuber och finhacka dill. Citronskivorna skärs i skivor.

Servera med endiveblad på en stor tallrik eller ett stort fat. Lägg i några bitar lax i varje salladsblad, fänkål och rädisor + sås. Strössla äpple och dill över. Och det viktigaste: Servera alltid med extra sås i mitten på tallriken eller fatet.
endive1 (1)

endive2 (1)
Nu blev jag så sugen på denna att jag tror jag måste göra den i morgon :)

XXX
Sig 1.1.3-2

5 reaktioner på ”♥ Endivesalladsblad med… ♥

  1. Det låter ju galet gott Tina! Tack för receptet, jag måste prova -till Påskbuffén kanske! Tror också det skulle bli jättegott med Salmalax (rå) men det är nog bara för att jag i skrivande stund är så sugen på Sushi :-)

    Gilla

    1. Ja, gör det! Tror det blir lika bra med Salmalax också och då slipper du biten med att tillaga i ugn. Lycka till och hör gärna av dig med vad du tycker om/efter du testar/t :) Kram och trevlig helg!

      Gilla

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s