♥ Den stora lögnen ♥

Oavsett om det gäller ett exceldokument, entreprenörskap, målning, att surfa eller tala inför publik så undrar jag hur många gånger du har tänkt eller muttrat: ”jag är inte så bra på det där”.

Att förutsäga att du är dålig på något och på grund av detta hålla dig borta från det är ett recept för missnöje.

Enligt den kända Stanford-psykologiprofessorn, Caroline Dweck, tror de mest framgångsrika människorna i livet på att allting utvecklas och växer. De har ett tankesätt kring tillväxt som har visat sig korrelera med det självförtroende som uppstår efter att man hanterat motgångar med optimism för att kunna förbättra något.
Att tro att dina talanger, färdigheter eller din kompetens är statiska är en stor lögn som du matar dig själv med. Du behöver omprogrammera hjärnan till att tro att du kan utveckla, och bli bättre, på det som du bestämmer dig för att lägga tid, energi och engagemang på.

Att programmera om hjärnan till ett tankesätt kring tillväxt och förbättra ditt självförtroende är svårt men här kommer några tips på vägen: 

– Identifiera och känn efter vilka dina kompetenser är.
Är de medfödda eller bestämda i förväg? Vad känner du dig dragen till även om du har övertygat dig själv om att du inte är bra på det?
Att identifiera kompetenser är ett första steg kring att skapa en handlingsplan för att förbättra det du vill utveckla. Ringa in en eller två saker som du önskar att du vore bättre på och voilá, nu har du ett fokus att rikta din energi mot.

– Åtgärd, ansträngning och förbättring.
Ingen vaknar upp som den bästa gymnasten i världen. Inte heller blir en fantastisk talare fantastisk bara genom att andas. Någon som är bra på något har ägnat mycket tid och energi till det. Allt med dig eller det du gör, kan, och kommer, bli bättre med ansträngning. Om du fokuserar och följer upp när du utvecklas och gör framsteg så kommer det att bli bränsle och fungera som uppmuntran framöver. Och när du får positiva resultat så kommer du att vilja fortsätta.

– Det är obehagligt och jobbigt men…
Alla som gör något som de inte känner sig bra på känner viss oro eller ångest i uppgiften. De framgångsrika? De fortsätter. De går upp en nivå. De känner utvecklingen, kan visualisera målet och kämpar för att nå det. Så när det känns obehagligt eller jobbigt; fortsätt! 

”Den som är bra på något har avsatt mycket tid och lagt ner mycket energi på det.”

– Att ha ett tankesätt kring tillväxt gör att du håller dig på banan istället för utanför. Att utmana och visualisera är nyckeln till att så småningom nå det mål eller den framgång du drömmer om.

Kom ihåg dessa tips när du känner dig ”övertygad” om att du är dålig på någonting. Utnyttja tankesätten kring tillväxt som en påminnelse om att du inte alls är dålig på något. Du har bara dålig erfarenhet (och är hård mot dig själv).
Om du har något i livet som du verkligen vill uppleva, skapa eller klara av… låt inte några futtiga försök slå ned dig. Du är inte statisk. Du är inte stagnerad. Du är inte stillasittande. Du är inte dålig på det. Du har bara inte kommit så långt i att bli bra på det.

Tro på att du klarar det- och du kommer göra det.
FullSizeRender (46)
Artikel hittad på bloglovin

XXX
Sig 1.1.3-2

2 reaktioner på ”♥ Den stora lögnen ♥

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s