♥ Att äta på känslor ♥

Fick boken ”Snällfällan- att bryta med känslomässigt ätande” med senaste numret av Må Bra. Hade aldrig hört talas om den innan men såhär i efterhand är jag så glad att den av en slump hamnade i mina händer och nu vill jag rekommendera den till andra som lider av känslomässigt ätande, något som alltför ofta leder till övervikt och/eller fetma.
fullsizerender-42

Jag tror att de flesta har en föreställning om att känslomässigt ätande handlar om att äta då man är ledsen, deprimerad eller olycklig men faktum är att det finns en mängd andra känslor som också spelar in. Som att vara stressad, glad, lycklig, missnöjd, irriterad, besviken eller bara uttråkad.

Du som läst bloggen ett tag vet att jag brottats med sockerberoende tidigare. Du kan läsa om det här. Det har tagit lång tid och jag har jobbat med det under många år och har nu hittat en livsstil som funkar för mig med både motion och bra mat. Jag mår bättre än jag gjort på många år! (här kan du läsa om vägen till min livsstilsförändring).
Det jag märkt är att det är väldigt lätt att byta ut ett beroende mot ett annat. För min del gled det över från socker till att sätta guldkant på tillvaron och då främst vardagen med fokus på mat. Vin, snacks, kvällssmörgås med te eller annat, småplock innan maten osv osv. Jag var både uttråkad, stressad och missnöjd vilket gjorde att jag åt för att döva de där jobbiga känslorna. Kilona smög sig på trots att jag hade jobbat bort det värsta sockret. Jag vantrivdes enormt med min kropp. Gränsen var nådd när jag insåg att jag faktiskt var fånge i min egen kropp och det rimmar illa med den FRIHET som är så viktig för mig i mitt liv.
fullsizerender-42-kopia

Övervikt handlar om känslor och boken bygger på Stahre-metoden som är en KBT-metod för att behandla övervikt och fetma och orsakerna bakom. många känner igen sig i att ha testat en enorm mängd dieter eller metoder för att gå ner i vikt och det går bra men efter ett tag är man tillbaka i samma mönster igen och det är precis vad det handlar om. Det sitter i huvudet och i känslorna! Det är det som borde vara första prioritet att behandla innan man hoppar på en ”platt mage på två dagar”-kurs ;)

Boken är uppbyggd på fakta och många ”fundera på” där man själv kan skriva ner svar. Den tar också upp olika verktyg/hjälpmedel och frågor att svara på.
För mig blev den en ögonöppnare. Jag har nu läst klart den men tänkte gå tillbaka och se till att svara på frågor och göra ”programmet” mer noggrant för att se vad som händer.
fullsizerender-42-kopia-2

Under de senaste två åren har jag börjat intressera mig mer för hälsa och välmående, hittat min livsstil men framförallt LÄRT mig mer om hur kroppen fungerar. Det jag lärt mig har gjort att jag vill ta ännu bättre hand om min kropp och ge den de bästa förutsättningarna. Kroppen är fantastisk om vi tar hand om den med bra mat, motion och tid till att reflektera och varva ner. Övervikt/fetma är det vi ser på utsidan men det som inte syns är det som sker på insidan och övervikt/fetma kan leda till en massa tråkigheter och sjukdomar. Exempelvis inflammationssjukdomar, depression, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, mag-tarmproblem, cancer, benskörhet… Allt detta skapar ju ett enormt lidande för individen och det blir även kostsamt för samhället.

Ta hand om din kropp, den förtjänar det bästa ♥

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s