♥ Att ta sig tillbaka efter en utbrändhet ♥

DN skrev en artikel om vägen tillbaka efter utbrändhet efter sommaren förra året och vad som är viktigt att tänka på.

Jag har flera i min omgivning som drabbats av utbrändhet med sjukskrivning som följd och det är en lång väg tillbaka för många. Jag själv har varit centimeter från den berömda ”väggen” men lyckats bromsa innan det gått för långt (genom uppsägning till exempel). För mig har integriteten spelat stor roll. Att säga ifrån, sätta gränser och säga nej. Även att prioritera mig själv och det jag mår bra av. Jag har tagit tid till återhämtning när det blivit för mycket. I perioder har jobbet tagit all min energi och jag har då behövt prioritera bort det sociala för att orka med.

Professor och föreståndare för Stockholm Stress Center Torbjörn Åkerstedt säger att det inte finns någon ”quick fix” vid utbrändhet utan att det handlar om ett långsamt återhämtande där man jobbar med ökad aktivitet och förbättring av sömnen. Det är påfallande bra resultat över tid och ofta har man ändrat mycket av sin livsstil under sin väg tillbaka. Något som är viktigt är att inte vila sig frisk utan att gradvis komma tillbaka i aktivitet för att få igång nerv- och stressystem.

Tre tips för att förebygga utbrändhet:
* Motion. En halvtimmas rask daglig promenad kan räcka.
* Ett starkt socialt nätverk.
* Tid för återhämtning. Brist på återhämtning spelar stor roll vid utveckling av stress och stressrelaterade sjukdomar. Med återhämtning menas både sömn och annan avkoppling.

Jag skulle vilja lägga till punkterna ”gränsdragning” med förtydling i det jag skrev ovan: att säga ifrån, sätta gränser och säga nej, ”tid för reflektion”. Så viktigt (enligt mig) och även att ”sänka kraven”. 


Läs hela artikeln i länkningen ovan.

 

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s