♥ Before the flood ♥

För några dagar sedan såg jag Before the flood. Dokumentärfilmen som Leonardo Di Caprio ligger bakom. Han är sedan många år en uppmärksammad miljökämpe och har nu även blivit utnämnd till FNs fredssändebud i kampen mot klimatförändringar.
ska%cc%88rmavbild-2016-11-02-kl-21-55-48

ska%cc%88rmavbild-2016-11-02-kl-21-56-39Dokumentären handlar alltså om vår tids klimatförändringar och miljökatastrofer. Den globala uppvärmningen, torka, skogsbränder, översvämningar. Det är så mycket vi inte känner till eller vet om här hemma i vår skyddade lilla bubbla men om vi inte agerar nu så kan vår planet vara long gone några år framåt i tiden. När temperaturen stiger smälter Arktis-isen vilket påverkar både hav, djur och länder. Öar i stilla havet som exempelvis Maldiverna kommer att försvinna, städer i USA som exempelvis Florida kommer att svämma över, hela Grönlands yta kan smälta, korallrev dör och hela ekosystem slås ut.

Ekonomin idag bygger på fossila bränsen: Kol, olja och naturgas och för att få till förändringar här och byta ut det mot sol och vindkraft krävs politiska beslut men de politiska besluten drivs av opinion, d v s vad konsumenter/marknad efterfrågar så indirekt har vi människor en stor påverkan här för framtida beslut. Vi kan också påverka miljön positivt i form av det vi konsumerar, äter och återvinner. Det är förändringar som vi kan börja med idag.

En stor bov till att regnskogar skövlas och bränns ner är till exempel för att få tag på den billiga palmoljan som industrin tjänar miljarder på varje år. Om vi som köpare slutar konsumera produkter med palmolja (finns i både mat, hudvård, städprodukter och annat) så skulle efterfrågan minska och fler regnskogar och djur kunna leva vidare.
ska%cc%88rmavbild-2016-11-02-kl-21-58-31
Sverige jobbar på att slopa fossila bränslen men tyvärr ser det inte ut så överallt. I Beijing, Kina, är det enorma luftföroreninger idag och Kina, liksom USA, är de största förorenande länderna i världen.

Vad du kan göra:
– Se denna dokumentär för att lära dig mer om vår verklighet
– Konsumera annorlunda: vad du köper, äter och hur du konsumerar el
– Rösta på ledare som bekämpar klimatförändring, som inte subventionerar eller utvinner fossila bränslen och som är för en koldioxidskatt

XXX
Sig 1.1.3-2

En reaktion på ”♥ Before the flood ♥

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s