♥ Hemlig superkraft ♥

När jag var och storhandlade i lördags roffade jag åt mig det senaste numret av Kurera på vägen hem. Känner mig alltid lite som en tant när jag läser den här tidningen men faktum är att den stundtals är ganska intressant.
img_3380

fullsizerender-39-kopia-3I just detta nummer hade de dessutom ett stort reportage om HSP vilket blev en positiv överraskning för det stod inget om det på framsidan.

Älskar hur de har försökt göra HSPn till någon slags ”superkraft” för så har jag verkligen aldrig känt. Jag kan uppskatta att jag kan bli väldigt lycklig för det ”lilla” i livet. En god måltid, ett gott vin, en låt som påverkar mig på ett visst sätt, en doft, ett träd som blommar, djur eller något annat. Och jag kan uppskatta min lyhördhet, min empati och min kreativitet men allt det andra som kommer med HSPn och som är den där känsligheten överlag, ex. känslig för väder och olika temperaturer, störs otroligt av orättvisor och påverkas enormt av min moral, behöver mkt egentid och lugn och ro, vill att alla ska må bra/vill vara andra till lags, känner lätt om jag stör eller är till besvär- den skulle jag kunna vara utan för den kan fullständigt dränera mig i perioder.

”Den som är högkänslig är född med ett känsligare nervsystem, vilket gör att man registrerar nyanseringar, märker det subtila och reagerar starkare på yttre och inre intryck. Man lägger märke till detaljer och tar in andra människors sinnesstämning”

Fyra kriterier måste uppfyllas för att man ska anses vara högkänslig och de kriterierna förkortas DOES:
D- djup bearbetning av tankar och känslor
O– överstimulering
E– empati
S– känslighet

”Som högkänslig har du större förmåga till empati än genomsnittet. Spegelneuronerna som aktiveras och speglar en annan människas beteende, som när vi smittas av ett skratt eller en gäspning, är mer aktiva hos den som är högkänslig. Det gör att man exempelvis upplever andras obehag intensivare. Det gör även att den högkänsliga har bättre intuition och större medkänsla.
– Högkänsliga är bra på att genomskåda en lögn. Man har antennerna ute och lyssnar på människor både verbalt och non-verbalt. Man kan förstå och tolka dem bra samt har lätt att sätta sig in i andras känslor”

Ja, det låter lite som att man är från en annan värld när det beskrivs sådär tycker jag men… kanske är det som reportaget säger att man med HSPn:s egenskaper kan vara en stor tillgång:

”Som högkänslig har du bra förutsättningar att kunna upptäcka risker, fel och faror i tid. Det skulle vara en stor tillgång för samhället och vissa arbetsplatser om dessa egenskaper utnyttjas”

Kanske fortsätter på det här temat någon dag och utvecklar mina tankar kring allt men tillsvidare bestämmer jag att jag från och med nu har hemliga superkrafter 💪🏼💪🏼💪🏼

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s