♥ ”Pure” clay ♥

Häromdagen fick jag det här provet på lermask från L’oréal i en tidning:
img_2999
”Pure clay purity mask”

Läste ingredienslistan och insåg att jag knappt visste vad hälften stod för men tänkte samtidigt: hur illa kan det egentligen vara?
Bestämde mig för att gå igenom hela listan så igår satt jag och sökte på shenet.se och google. När man söker på kosmetika så kollar man efter INCI-benämningen. INCI står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients och är namn på de råvaror som måste användas i innehållsförteckningar på kosmetiska produkter. Ofta är de krångliga och svåra för konsumenten att förstå men de är framtagna för att fungera världen över och är ofta på engelska eller latin.
Det som förbryllar kan vara att en naturlig ingrediens låter väldigt kemisk och en kemisk ingrediens naturlig så att vara påläst är A och O. Företagen har även en tendens att ändra namnen och omskriva dem på ett sätt som gör det ännu svårare för konsumenten att veta vad produkterna faktiskt innehåller. En råvara kan ha ett 10-tal olika benämningar.

Åter till lermasken.
Ju längre ner i INCI-listan jag kom, desto mer obehagligt blev det. För att det ska bli lättare att läsa så har jag kursiverat och fetmarkerat det som anses dåligt av INCI-råvarorna här nedan men som alltså fortfarande används i många konventionella produkter:

KAOLIN- Vit, plastisk lera. Mineral. Kallas även porslinslera eftersom främsta tillverkningsområdet är porslin.

MONTMORILLONITE- Grön lera. Mineral.

SILICA– Mineral/kiseldioxid. Silica misstänks vara giftig för lungorna vid mycket höga doser. Finns många olika namn på silica i innehållsförteckningar.

LECITHIN- Emulgeringsmedel.

POLYSORBATE 20– Emulgeringsmedel. I mat och dryck är högsta acceptabla dagliga intag (ADI) 10 mg/per kg kroppsvikt. Etylenoxid som det kan finnas rester av i polysorbate 20 är mycket cancerframkallande.

BUTYLENE GLYCOL- En restprodukt från bergoljeindustrin.

PROPYLENE GLYCOL– En restprodukt från bergoljeindustrin. I labbförsök med djur har man sett skador på lever och njure.

ORYZA SATIVA STARCH- Risstärkelse som suger upp fukt och fett.

EUCALYPTUS GLOBULUS LEAF EXTRACT- Eucalyptus.

GLYCERIN– Kommer ofta från slakteriavfall. Finns vegetabiliskt och syntetiskt. 5% = maxdos i hudpreparat. Kan orsaka hudirritationer.

MOROCCAN LAVA CLAM- Minerallera.

CAPRYLYL GLYCOL– Konserveringsmedel. Kan orsaka hudirritation.

CITRIC ACID– Citronsyra. Konservering. Rengöring. Irriterande vid hög koncentration. Svider. Tillsammans med tensider kan det fräta på huden. Citrusallergiker kan reagera på syran.

XANTHAM GUM- Förtjockningsmedel. Stabiliseringsämne.

METHYLPARABEN– Vattenkonserverande. Förestras med träsprit. Kommer från EU kemisk tekniska industrier. Svagt retande på slemhinnor. Kan vara hudallergen men liten risk. Lätt irriterande om man får i ögon.

PHENOXYETHANOL- Alkohol. Irriterar sällan hud.

CHLORPHENESIN- Konserveringsmedel med antibakteriella egenskaper.

CI 61570/GREEN 5– (här var en ingrediens som de namngett  med annat namn och som först var lite klurig att hitta och när man läser vad den kan orsaka så förstår man också varför de har försökt skriva om råvarans namn). Färgämne. Kan irritera och ge kontakteksem. Ibland allergiska reaktioner. Metallfärgämnen kan innehålla allergena tungmetaller. Om man får det i sig (invärtes): cancerframkallande. Krom, kromsyra och kobolt är de giftigaste färgämnena och förbjudna i kosmetika.

CI77492/IRON OXIDE– Färgämne. Kan orsaka kontakteksem och utslag i ansikte.

LINALOOL– Antiseptiskt rengöringsmedel. Varning för överkänslighet och har rapporterats kunna bidra till psoriasis. Vanlig doftallergen. Kontaktallergi. Eksem. Kramplösande i djurförsök (invärtes). Svagt cancerogent (invärtes)

GERANIOL– Alkohol/Doft/Parfym. En känd allergen men det bortses det gärna från. Hudirriterande och allergen. Av de som redan har kosmetikaeksem reagerar 30% vid en kontakt med detta ämne. Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i EU.

COUMARIN– Konstgjort doftämne. Framställt ur stenkolstjära. Förbjudet i USA men ej i EU. Överkänslighetsreaktioner, hormonstörande. Kan ge eksem och allergi. Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i EU. Giftigt invärtes. Kan ge leverskador och inre blödningar. Stora doser kan förlama hjärtmuskeln.

CITRONELLOL– Rosdoftande terpenalkohol som används för att skapa syntetiska rosdofter. Ökänd allergen. Hudirriterande. Hör enligt undersökningar av en EU:s vetenskapskommitté till de mest allergena doftämnena i Europa.

PARFYM- Syntetisk parfym. Lagras i kroppen på samma sätt som ex DDT (hittade inte så mycket info om denna då den var för generellt angiven)

Så, alltså en härligt ”ren” lermask med endast 24 ingredienser. Sugen att testa till fredagsmyset i morgon? Because you’re worth it…

XXX
Sig 1.1.3-2

En reaktion på ”♥ ”Pure” clay ♥

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s