♥ Hur kan vi må så dåligt? ♥

Du har säkert hört frågan tidigare: Hur kan vi må så dåligt när vi har det så bra?

Sett ur ett hälsoperspektiv finns det vissa ”trender” i samhället som tycks ge negativa effekter och det är bland annat:
Allt mer övervikt och trötthet
– Med alla olika hjälpmedel vi har runtomkring oss idag finns en ”möjlighet” att anstränga sig minimalt. Levnadsstandarden har dels utnyttjats till att slippa ansträngningar och dels till att äta gott/mycket men inte alltid så hälsosamt (mycket snabbmat, godis och läsk). Den kombinationen gör oss mer överviktiga och mer trötta.
Downsizing och omorganiseringar
– Omorganiseringar, nedskärningar med uppsägningar och hårdare arbete (downsizing) för de som fick behålla jobbet bidrar med stress oavsett.
Konsumtionsstress
– Många tror att man kan köpa sig lycka och det kan även vara en tävlan vem som reser längst på semestern, har snyggast eller dyrast bil eller det mest moderna köket. Många känner en stress kring att hänga med i detta prylsamhälle och långtifrån alla har råd.
Vi tar oss rätten att ”må”
Förr frågade man doktorn hur man mådde, nu tar vi oss själva rätten att ha en uppfattning om hur vi mår. Det har blivit mer allmänt accepterat med rätten att må dåligt och man kan även bli sjukskriven av det skälet. Det behöver inte alltid finnas klara medicinska, fysiska diagnoser utan även mentala och sociala faktorer vägs in. Sådana faktorer har stor betydelse för välbefinnandet och ohälsa kan mycket väl uppstå av sådana skäl.
Alltid nåbar och uppkopplad
– Gränsen mellan arbete och fritid suddas ut alltmer och man förväntas vara ständigt uppkopplad och nåbar. Risken är uppenbar då arbetet blir gränslöst. Vi varken får eller ger oss rätten att riktigt koppla av, kanske inte ens när det är helg eller semester. Många lider av sömnproblem och har svårt att varva ner. Detta förstärks av de sociala förväntningar som finns på vad vi bör hinna med på fritiden.
En ny ensamhetsproblematik
– På jobbet sker många omorganiseringar och nyrekryteringar att gruppen inte längre har samma tid på sig att skapa relationer med sina kollegor. I privatlivet skiljer vi oss i allt större omfattning och är det en påtvingad ensamhet kan det vara hälsoskadligt. Idag lever många ett ensamt liv utan att vilja det och det är också mycket uppdelning kring familj/parmiddagar/singelkompisarna- dessa grupper mixas sällan ihop till en.
En artificiell tillvaro
– Modern teknik med mobiltelefoner, tv och datorer gör att vi lever ett mer ”artificiellt” liv än tidigare generationer. Det kan leda till att en del avskärmar sig sociala och vänder på dygnet (att spela spel halva natten kan nämnas som ex). Naturen har även blivit okänd mark för stora befolkningsgrupper även fast studier visar att vistelse i naturen är direkt stressdämpande.
Nya dryckesvanor
– De ”kontinentala vanorna” med vin/öl till maten på vardagar eller after works med alkohol har börjat sprida sig. Möjligheten att föra in alkohol till Sverige vid utlandsresor har också ökat starkt och med det har alkoholkonsumtionen ökat med alkoholproblem som följd.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns trender i vårt moderna samhälle som innebär faror för hälsa och välbefinnande. I viss mening kan vi ha ”fått det för bra” för att det ska vara nyttigt för oss i både fysiskt och mentalt avseende.

Källa: Handbok för hälsoinspiratörer

fullsizerender-39
Vad jag gör när jag känner stress, oro eller är på en dålig plats i livet kan du läsa om på instagram ;)

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s