♥ Livsstilsförändring ♥

 Varning för långt inlägg 

Som tonåring tränade jag mycket. Jag spelade handboll från att jag var 8 till att jag var 16 och utöver det var jag ofta ute och sprang. När jag la handbollen på hyllan fortsatte jag att springa men det blev mer och mer sporadiskt. Som komplement gick jag ibland på gym eller tog en tur till simhallen men det var ytterst ställan (det klassiska med gymkortet i plånboken men i snitt var jag väl där 15 gånger på ett år om ens det). Sådär höll jag på när jag var mellan 16 och 25 år gammal. I perioder tränade jag mycket för att i nästa inte träna alls.
När jag träffade H tog jag upp löpningen igen och började även gå mer frekvent på gym men då jag blev gravid med Stella 2007 stannade träningen upp helt fram till 2009. Då drog jag igång rejält med body pump och med det kom ryggskadan. Sedan blev det några deppiga år då jag inte kunde träna mycket alls innan jag upptäckte mina promenader och så småningom styrketräningen och pilates.

Under åren som ”periodare” har jag rört på mig för lite och även ätit för mycket. Det här med att ”unna” sig är mitt signum. Att jag dessutom är sockerberoende har gjort att vikten ökat. Det har gått långsamt men ändå stadigt uppåt.
För cirka två år sedan såg jag bilder på mig själv och tänkte ”vem ÄR den där personen?” Jag kände inte längre igen mig själv och kunde inte relatera till hur jag såg ut.
En av mina starkaste drivkrafter i livet är FRIHET och jag kände att jag var fångad i min egen kropp. Så jag kände att nu är det nog och bestämde mig för att sakta men säkert börja bygga upp min kropp till mitt bästa jag.

Och det har jag gjort. Sakta, sakta med ett steg i taget. Jag började med promenaderna. Slutade tänka och bara gick ut. När jag fick rutin (behov av att röra på mig) så ökade jag på med styrketräningen och pilates. Sen var det matens tur och det har helt klart varit det svåraste. Jag har försökt i omgångar men haft svårt att hitta något långsiktigt.

Det tar tid att hitta sin egen väg. Vad funkar för mig? Vad mår jag bra av att äta? Hur kan jag tänka mig att äta/träna för resten av livet?
Jag har kommit fram till att lågkolhydratkost är det som gäller för mig men jag skippar strikt LCHF. Jag tror inte på några förbud utan förr eller senare så tror jag att man vill ha potatis, pasta, bröd, popcorn, frukt eller annat och jag vill inte att maten ska bli något skuldbeläggande. Äta allt men i måttlig mängd och hålla mig till lågkolhydratkost och kanske även periodisk fasta (något jag varit väldigt emot men insett att jag mår otroligt bra av).

Jag kan fortfarande tycka synd om mig själv när någon i min närhet äter pannkakor med sirap, moffar efterrätt eller sitter med handen i godispåsen och jag ”måste” välja bort det just då men jag jobbar på att förändra den tankegången. Det är ju inte synd om mig överhuvudtaget- jag ger min kropp det den förtjänar och som jag mår bäst av. Tidigare ser jag hur jag har misshandlat min kropp och det har lett till att jag fick en chock när jag påbörjade rivstarten jag är mitt uppe i nu.

Många tycker att det är en träningshets idag och surfar man runt på sociala medier så är det väldigt mycket fokus på det ytliga och utseendet. Samtidigt tycker jag det är tusen gånger bättre att tänka hälsa, träning, bra mat istället för fika varje dag, mängder med läsk, godis varje dag, ostbågar/chips hela helgen osv osv. Forskningen talar sitt tydliga språk och jag förespråkar hellre en sund livsstil än något som kan leda till fetma och sjukdomar på grund av fetma.

I min rivstart kommer jag ha fokus på det psykiska/fysiska. Du kommer inte att få några midjemått, mag eller rumpbilder, viktnedgång eller annat. Det kanske känns tråkigt men eftersom träningsresultat och viktnedgång är så otroligt individuellt så känns det helt irrelevant.
Jag vill istället förmedla hur jag mår och vilka psykiska och fysiska symptom som försvunnit eller blivit bättre sedan jag la om kosten radikalt. Redan nu känner jag en enorm skillnad!


XXX
Sig 1.1.3-2

2 reaktioner på ”♥ Livsstilsförändring ♥

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s