♥ Recept på fysisk aktivitet ♥

God morgon! 

Igår var ena svägerskan med barn på besök. Vi åt lax till middag och efter maten tog jag mig ut på kvällspromenad. Så mycket roligare att även passa på att fånga pokémons på promenaderna :) 

Efter nattning av kids blev det ett avsnitt av elitsoldaterna (tror det heter så). Sen sängen och Zzzz Pigg o glá efter morgonens kaffe på kontoret- eller i alla fall glá ;) 

Igår snubblade jag över en artikel på DN som handlade om att alltfler får läkarråd om att röra på sig mer. Det är ju toppen! 

Det som framgick i artikeln var dock att det skiljer sig väldigt mycket mellan kommuner och stadsdelar (undersökningen är bara gjord inom Stockholm). 

Här kommer ett axplock och är du nyfiken kan du läsa hela artikeln här 

Nästan 54 000 stockholmare fick rådgivning om, eller recept på, fysisk aktivitet under förra året. Rådgivningen om motion och träning ökar kraftigt i vården, med 32 procent på ett år.

 De flesta råden ges hos husläkare, och flest råd om fysisk aktivitet får personer i Hässelby-Vällingby, Österåker, Rinkeby-Kista, Norrtälje, Värmdö och Nykvarn.

– Vi uppmanar vården att inte bara syssla med traditionell behandling, utan också ta upp livsstil och vad man själv kan göra med enkla medel. Det finns en massa hälsotillstånd som förbättras om man rör sig, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Recept på fysisk aktivitet skrivs ut av legitimerad vårdpersonal och anpassas till patientens förmåga, och hälsotillstånd. Rådgivningen är en enklare form, ett samtal.
Andelen rådgivningar om fysisk aktivitet varierar starkt.

Rådgivningen handlar enligt Anna Starbrink om enkla saker, att röra sig mer i vardagen.

– Vi kan inte kräva att någon som aldrig har motionerat gör något avancerat, man kanske inte ska börja med triathlon utan ta en promenad till jobbet eller simma lite, säger hon.

Kan inte patienter bli förolämpade av de här råden?

– Livsstilsfrågor är lite känsliga. Men om man har ont någonstans är det bra att tala med någon som kan kroppen, säger Anna Starbrink.

Källa: Stockholms läns landsting

HEJA säger jag! Att läkare ger råd om fysisk aktivitet är verkligen ett steg i rätt riktning. Nästa grej får bli rådgivning kring kost :)

Ha en skön onsdag! 

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s