♥ D-vitamin ♥

FullSizeRender (36)
D-vitamin i sin bästa form ♥

D-vitamin har tillsammans med kalcium stor betydelse för skelettets uppbyggnad och hållfasthet. Det pågår forskning inom många olika områden för att se om brist på D-vitamin har påverkan på exempelvis sjukdomar som bröst-, prostata- och tjocktarmscancer, vinterdepressioner, autoimmuna sjukdomar som MS, diabetes typ 1 och ledgångsreumatism mm men än går det inte att uttala sig säkert om hur bristen påverkar mer än det man redan vet.

Ungefär 80% av behovet täcks av kroppens egen tillverkning med hjälp av solen. Under tiden november- mars är vi i norra Europa helt beroende av matens D-vitamin och de förråd som byggts upp i levern under den ljusa årstiden.

Störst mängd finns i fisk, främst feta sorter men en del magra är också bra källor. Ägg (gulan) och kantareller innehåller också en del D-vitamin och margariner, matfettsblandingar och magra mjölk- och filsorter är berikade med D-vitamin för att vårt intag inte ska bli för lågt.

Ja, det var det det. Då vet du :)

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s