♥ Veckans vegetariska ♥

Ny vecka, nytt vegetariskt recept. Wohooooo, right?
Nytt mmmm:ande vid matbordet blev det i alla fall. Från bästa kokboken: Sally Voltaires mat som är mestadels veganska och vegetariska recept men också något recept med torsk. Helt enkelt sagolika recept som jag hämtar väldigt mycket grön inspiration ifrån.

Denna veckas vegetariska blev turkiska dolmar. Låt er inte avskräckas av att de ser ut som…
– de var SUPERgoda!

Jag gjorde en myntadressing till som jag ringlade på innan jag stoppade dolmarna i munnen (fan, det där lät snuskigt?) och sen hade jag även syrad rödlök och granatäppelkärnor som strössel.

Kan ätas som huvudrätt eller som buffé/plockmat.
vv1

Det här behöver du (cirka 8-10 dolmar/4 personer):
♣ 1 skiva gammalt vitt bröd (uteslut om du vill att receptet ska vara glutenfritt)
♣ 2 msk tomatpuré
♣ 1-2 vitlöksklyftor
♣ 2 salladslökar, skivade (med det gröna i också)
♣ 1 kruka bladpersilja
♣ 1/2-1 chili (mängd beroende på önskad hetta). Urkärnad och finhackad
♣ 2 tsk malen spiskummin
♣ 1 msk rapsolja
♣ 3 dl kokt bulgur, gärna fullkorn
♣ 1 grönsaksbuljongtärning att koka bulguren i
♣ Salt och peppar
♣ Salladsblad
♣ Citron i klyftor
♣ Granatäpple
♣ Hushållsmaskin/mixer

♣ 1 rödlök
♣ 3 dl vatten
♣ 2 dl strösocker
♣ 1 dl ättikssprit

♣ 1 kruka mynta
♣ 1 burk creme fraiche
♣ Några droppar honung
♣ Salt
♣ Stavmixer

Såhär gör du:

Börja med att koka upp vatten, strösocker och ättikssprit i en kastrull så att sockret löser sig. Finhacka under tiden rödlöken. När sockret löst sig häller du av 1-2-3-lagen i en skål och fyller på rödlöken. Låt svalna.

Koka bulgur enligt instruktioner. Lägg till en buljongtärning för sälta och smak. När bulguret är klart, ställ åt sidan och låt svalna.

Mixa myntablad och creme fraiche med en stavmixer. Ringla ner några droppar honung och smaka av med salt.

Mixa: bröd, tomatpuré, vitlök, salladslök, persilja, chili, spiskummin och olja till en puré enligt bild nedan.
vv2

vv3
Vänd ner den kokta bulguren och smaka av med salt och peppar.

Forma avlånga dolmar med händerna och lägg upp på salladsblad på tallrik eller ett stort fat. Lägg på citronskivor och strössla varje dolme med den syrade rödlöken och granatäppelkärnorna.

Vid servering pressas en citronskiva över dolmen och myntadressingen ringlas över.
vv4

vv5
Bon appétit!

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s