♥ Veckans vegetariska ♥

Goooood morning MONDAY! Ny vecka, ny veckans vegetariska.

Denna rätt blev jag bjuden på första gången förra helgen men jag har aldrig lagat den själv.

Tänkte att det var dags så… ladies & gents, I give you: sötpotatissoppa med lime.

Limen gör den skönt syrlig och med chili i (jag använde torkad) så får den även en sting av hetta. Mycket gott! Tillbehören kan varieras i det oändliga. Förra helgen serverades den med hackad avokado, koriander och chili. I ursprungsreceptet (länk nedan) har de även skrivit att tortillachips är gott till. Jag gjorde en enkel örtolja att ringla på soppan + klassiskt vitlöksbröd till. Det blev supergott!

Tänker att den både kan serveras som en enklare förrätt, bufférätt eller som huvudrätt.

Sötpotatissoppa med lime (4-6 personer)

Det här behöver du:
♣ 2 stora sötpotatisar
♣ 2 gula lökar
♣ 3 vitlöksklyftor
♣ 1/2 till 1-2 st röd chili, beroende på hur stark du vill ha den. Jag använde 1/2 msk torkad chili (chiliflakes) och den blev lagom stark enligt mitt tycke som inte är så förtjust i när det blir för mycket hetta
♣ 2-3 msk olivolja
♣ 3 grönsaksbuljongtärningar
♣ 1 liter vatten
♣ 2 1/2 dl grädde
♣ Rivet skal och saft från 1 lime
♣ Valfritt: creme fraiche (att klicka i vid servering)

♣ 1/2 kruka färsk timjan
♣ 1 dl naturell olja
♣ Skal + saft från 1 citron
♣ Salt och ev. lite honung
–> Mixa allt ordentligt

♣ 4 brödskivor (1 per person)
♣ 8 msk bregott
♣ 8 tsk färsk eller fryst/torkad finhackad persilja
♣ 2 vitlöksklyftor

Såhär gör du:
Soppan: Skala potatis, lök och vitlök. Skär sötpotatisen i bitar, ju mindre desto enklare att mixa sen. Kärna ur och skiva chilin. Fräs lök och vitlök i olivoja i en gryta. Tillsätt potatis, chili, grönsaksbuljong och vatten. Låt soppan koka ca 15 min. Mixa den slät och tillsätt sedan grädden. Riv ner limeskal och pressa i limesaft- smaka av. Servera med valfria tillbehör.
Örtoljan: Lägg timjan, olja, citronskal + citronsaft och salt i en mixer och mixa ordentligt. Smaka av. Blir den alltför besk eller obalanserad i syra/beska så kan du tillsätta några droppar honung.
Vitlöksbröd: Blanda bregott med finhackad persilja och vitlöksklyftorna. Bre på brödskivorna och tillaga i ugn. 200 grader i 7-9 minuter, beroende på hur kraftfull ugnen är.

Häll upp soppan i skålar, ringla över oljan. Vill du ha en klick cremé fraiche i så blir det en god brytning. Servera med vitlöksbrödet (alternativt hackad avokado, koriander, extra chili eller tortillachips).
1

2

3

4
Kan ni se mig i skeden? ;)

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s