♥ Ekologiskt till min hud ♥

Har boken badskumt på mitt nattduksbord sedan en tid tillbaka. Läser med pennan i handen, stryker under, googlar, hmmmm:ar, pausar. Den är väldigt ”tung” rent faktamässigt då hela boken handlar om alla ämnen som vi får på oss dagligen genom smink, hud- och hårvård.

Oliv naturell.  Ett ”läppbalsam med ekologisk jungruolja”- det låter väl fint? Och naturligt?
Den innehåller petrolatum– ett finfint ämne för att smörja cykelkedjor och bilmotorer. Men till läpparna och att råka slicka i sig detta?
Det ”naturliga” mjällschampot innehåller entjära som till största del består av hudirriterande skummedel. Flytande handtvål med honung? Ingen honung men däremot fullproppad med parabener som misstänks kunna spöka med hormoner.
Det är bara några av många exempel.

Idag används cirka 7 000, långtifrån ofarliga, ingredienser i kosmetika och hygienprodukter.
Det är lätt att se bilder framför sig med tunga industrier och nedgrävda giftdunkar med döskallar på när man tänker på giftiga kemikalier men utsläppen från fabrikerna är inte längre de stora miljöbovarna. Dagens hot är alla de små kemikalieutsläpp som vi konsumenter bland annat häller ut i avlopp eller kastar i soporna.

I dag skrev jag på min instagram (fakta från boken badskumt):

”Att huden är kroppens största organ tror jag de flesta har koll på. Men att huden är bra på att ta upp ämnen som appliceras på den är kanske inte lika känt?
Som exempel kan nämnas preventivplåster och nikontiplåster, där substanserna plockas upp av huden och sedan transporteras ut och påverkar olika delar av kroppen. På Sahlgrenska upptäckte man att 9% av en viss kemikalie i en solskyddskräm följde med ut i urinen. Substanserna hade åkt runt i hela kroppen! Hormonspökande ämnen och andra gifter som finns i kosmetika kan alltså ta sig in i våra organ genom huden.

Lika viktigt som läskigt tycker jag det är att lära sig om det här. För några år sedan hade jag noll koll…

Nu vill jag aldrig använda annat än ekologiska produkter till kroppen”
IMG_3738
Hur tänker du kring det här? Totalt ointresserad eller lika nördig (medveten!) hudvårdsälskare som jag?

XXX

Sig 1.1.3-2

2 reaktioner på ”♥ Ekologiskt till min hud ♥

 1. Jag blev också värsta paranoid av att läsa Badskumt. Sån jäkla bra och viktig bok.

  Men jag var ekologisk hudvårds-fanatiker långt innan jag läste den, och känner verkligen igen mig i det där att känna sig så lurad av företagen. I min blogg tog jag upp särskilt Body Shop som största exemplet på ett företag som försöker rida på den gröna vågen och marknadsför sina produkter som så himla naturliga. Men det är samma sak där: massa tveksam skit i innehållsförteckningen (som man dessutom måste pillra upp och skala bort för att kunna läsa. Värst är när man smort in sig med någon av deras krämer och råkar stoppa fingret i munnen – smakar fullkomligt vidrigt och nästan frätande. Som ”stopp-och-väx” du vet, som man penslar på naglarna för att sluta bita? xD

  Nej, så nära ursprungsråvaran som möjligt ska det vara. Helst rena, ekologiska oljor och leror. =D

  Gilla

  1. Det borde vara förbud på att använda ordet ”naturligt” eller ”naturlig” i sin marknadsföring om produkterna inte innehåller naturliga (snälla) ämnen. På YES-flaskor står det ”natural” tillsammans med en bild på ett äpple och blommor. Allt sådant är vilseledande för konsumenten.

   Liked by 1 person

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s