♥ Veckans vegetariska ♥

Oh, this little darli’n…

Jag förälskade mig i vegetarisk lasagne för några år sedan, i samband med att en studiekompis ofta bjöd på det. Hon gör sin med lasagneplattor och fetaost. Mitt recept är mer lchf-vänligt och ruskigt gott!

Hemligheten är en röd pesto, mycket salt så att smakerna kommer fram ordentligt i allt och så att steka en del av grönsakerna innan med vitlök och olivolja.

Här kommer mitt recept på vegetarisk lasagne. 6-8 portioner.

Du behöver:
♣  Bakplåtspapper
♣ Hushållspapper
♣ Rivjärn
♣ Olivolja
♣  6 vitlöksklyftor
♣  2 zuccinis, gärna skivade i mandolin
♣  260 g (två burkar) av itigos ekologiska röda pesto eller liknande
♣  70 g babyspenat
♣  14 stora champinjoner, skurna i små halvor
♣  100 g riven rödkål
♣  2 stora morötter
♣  1 purjolök
♣  1 vegetarisk buljongtärning
♣  2 msk torkad oregano
♣  20 basilikablad, finhackade
♣  3 stora tomater, skivade  i tunna skivor
♣  100 g riven ost (gärna med lite starkare smak, typ prästost)
♣ Salt och peppar
1.jpg

Såhär gör du:
Skiva zuccinisen tunt i centimetertjocka skivor, gärna med en mandolin. Lägg på bakplåtspapper och salta rikligt. Låt ligga 15-20 minuter för att vätska av. Torka sedan bort överflödig vätska med hushållspapper.
2.jpg
Sätt på en stekpanna på hög värme på spisen och se till så att botten täcks med olivolja. Finriv 2 vitlöksklyftor ner i oljan och stek sedan zuccinin tills den blivit mjuk men inte gått sönder. Salta och peppra. Den får gärna få lite färg. Ställ åt sidan för att svalna när det är klart.

Skär champinjonerna i halvor och sedan i mindre bitar på tvären (se bild längre ner). Stek i olivolja och 2 vitlöksklyftor på hög värme så att champinjonerna får färg. Salta och peppra. Ställ åt sidan för att svalna när det är klart.

Skär purjolök och rödkål i smala strimlor. Riv morötterna på ett rivjärn. Hetta på nytt upp olivolja och 2 vitlöksklyftor i en panna. Ner med grönsakerna och när de mjuknat så tillsätter du babyspenaten och smular sedan över en buljongtärning. Häll ner den ena burken av röd pesto i stekpannan och blanda ihop allt till en smet. Salta, peppra och smaka av tills du fått en bra balans på alla smaker.

6
Nu är det dags att montera allt i olika lager. Börja med zuccinisen längst ner i en ugnsfast form.

7
Fyll på med ”smeten” (purjolök, rödkål, morötter, röd pesto)…

8
…champinjoner…

9
… och riven ost!

Sen gör du allt en gång till–>  zuccinis, smeten, champinjoner, riven ost.

10
Efter omgång två lägger du på ett tredje lager av zuccinis och därefter de skivade tomaterna. På varje tomat klickar du sedan röd pesto från burk nr 2.

11
Bre ut peston med en kniv så att även zuccinin får en del på sig.

Avsluta med oregano, hackad basilika och ett sista lager ost innan lasagnen skjuts in i ugnen. 200 grader, 20 minuter.

14
Dinner is SERVED!
15
Hoppas du provar- och gillar! ♥

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s