♥ 8 sätt att döda myter om ekologiskt ♥

Skärmavbild 2015-12-22 kl. 21.19.56
Naturskyddsföreningen skriver bra om 8 sätt att döda myter om ekologiskt.

”Din pappa: Men det är inte ekologiskt som är grejen – vi ska handla svenskt!

Du: Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer. Det slipper du bidra till när du köper ekologiskt. Du visar också att det finns en efterfrågan på ekologiskt, vilket kommer att leda till fler svenska ekojordbruk. För en bonde är det oftast mer lönsamt att satsa på ekologiskt, vilket kan rädda många svenska jordbruk som hotas av nedläggning.”

Jag tänker mycket på det här. Hur det är självklart för en del, för andra inte alls och även hur många som provoceras av budskap kring ekologiskt. Det är svårt att skriva om, och försöka få andra att tänka till kring hur vi lever, äter och konsumerar, utan att framstå som PK, en moraltant eller den där ”jobbiga”.

Jag är livrädd för att uppfattas som en person som delar in i rätt och fel för det är verkligen inte jag och inte heller mitt syfte. Alla gör sina val och de valen baseras på vad som är rätt, eller vad som funkar, för dig.
Jag tror på balans och sunt förnuft kring det mesta i livet och min enda önskan är att kunna inspirera eller få andra att tänka till.

Jag tror att allt börjar med helhetsperspektivet och kunskap; att faktiskt förstå vad som sker i hela kedjan när du konsumerar ekologiskt eller inte. Vetskapen om, och känslan som kommer med den, när du inser att du faktiskt kan påverka andra till ett bättre liv genom att välja eko, den är ganska svårslagen. I alla för mig.

XXX
Sig 1.1.3-2

Vill du säga något om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s